« Takaisin

Uranuurtaja-tarina

Friends & Brgrs

Isak Fagerholm

”Haluamme henkilöstön kasvavan yrityksen mukana”

 

Tässä juttusarjassa esitellään työnantajia ja yrittäjiä, jotka ovat hyötyneet pitkäjänteisestä koulutusyhteistyöstä ammatillisen oppilaitoksen kanssa. Yhteistyön muotoja hyödynnetään mm. rekrytointiin ja henkilöstön kouluttamiseen, esimerkiksi koulutus- ja oppisopimuksilla. Koulutuskumppanin kanssa on helpompi ylläpitää jatkuvaa osaamisen kehittämistä yrityksen kasvaessa.

On vuosi 2014. Pohjanmaalla, Suomen länsirannikolla sijaitsevassa Pietarsaaren sympaattisessa ja tunnelmallisessa rantakaupungissa kuusi paikallista kaverusta on tehnyt yhdessä rohkean ratkaisun. He ovat avanneet monikansallisten pikaruokaketjujen miehittämään Suomeen oman, gourmet-luokan hampurilaisia valmistavan, kotimaisen ravintolan.

Friends & Burgers. Hampurilaiset.Ajatus omasta burgerravintolasta oli kypsynyt kaveriporukan mielissä jo pidemmän aikaa. Yhdellä kaveruksista olikin jo oma ravintola, jossa omia burgerireseptejä päästiin kokeilemaan ja kehittämään. Homma tuntui luistavan ja ravintolan perustamista alettiin miettiä oikein tosissaan. Yritys perustettiinkin pian ja vuorossa oli ensimmäisen yhteisen ravintolan paikan valinta. Keskusteluissa pyöriteltiin kuusikon kotikaupungin Pietarsaaren lisäksi myös Vaasaa ja Helsinkiä, mutta lopulta parhaaksi todettiin aloittaa kotikaupungin tutuilta kulmilta. Friends & Brgrsin tarina alkoi vauhdikkaasti eikä vauhti ole vuosien myötä laantunut. Vuoden 2019 tammikuussa ketjuun kuuluu jo seitsemän ravintolaa ja vuoden kuluessa toiminta laajenee Suomessa vielä neljällä ravintolalla.

Yhtiön maajohtajana toimiva Isak Fagerholm aloitti työnsä yhtiössä noin kuukausi ennen ensimmäisen ravintolan avajaisia. Hän muistelee avajaisviikkoa ristiriitaisin tunnelmin.

—  Ensimmäinen Friends & Brgrs ravintola saatiin auki kovan ennakkohypen saattelemana ja asiakasmäärät pääsivät yllättämään meidät. Avaamisen jälkeinen kesä ei ollut aivan helpoimmasta päästä. Alkuvaiheen virheiden jälkeen prosessit saatiin kuitenkin pyörimään, asiat toimimaan ja muutkin paikkakunnat alkoivat jälleen houkuttelemaan. Vuoden 2015 paikkeilla yrityksen perustamisen ajoilta tuttua itseluottamusta löytyikin uudelleen ja laajentumissuunnitelmat päätettiin lähteä toteuttamaan.

Ravintolan menestys riippuu henkilöstön kouluttamisesta

Friends & Burgers. Hampurilaiset.Pietarsaaren jälkeen ensimmäisenä vuorossa oli Helsinki ja vuonna 2016 Friends & Brgrs avasi kolme uutta ravintolaa. Suomessa laajennettiin Helsingin jälkeen ensin Tampereelle ja Ouluun, kunnes seuraava ravintola perustettiinkin Kööpenhaminaan. Tämän jälkeen kasvu on jatkunut yhden ravintolan vuosivauhdilla Vaasan ja Hampurin avajaisten merkeissä, mutta vuodesta 2019 lupaillaan isoa ja luvassa onkin neljä uutta ravintolaa.

Fagerholmin mukaan tällainen nopea laajentuminen edellyttää laadukasta sisäistä perehdytystä sekä vahvaa panostusta henkilökunnan osaamisen kehittämiseen. Henkilöstön koulutus onkin koettu todella henkilökohtaisena ja tärkeänä asiana perustajien keskuudessa ja koulutusta on aina järjestetty, vaikkakin vuosien saatossa koulutusmallit ovat kehittyneet. Painotus on siirtynyt sisäisistä koulutuksista kumppanin kanssa toteutettuihin koulutuksiin. Friends & Brgrs on tehnyt koulutusyhteistyötä Pietarsaaren kauppaopisto Optiman kanssa nyt kolme vuotta.

—  Kaksi ensimmäistä vuotta me mentiin melko pienellä porukalla. Meillä oli rahoitus tukemassa oman koulutusohjelman kehittämistä. Lähdimme kouluttamaan itse omia ravintolapäälliköitämme, mutta tämä malli ei ollut enää kestävä ketjun laajentuessa. Tällä hetkellä koulutamme vuorovastaavamme Optiman kanssa. Tulemme jatkossa toteuttamaan oppisopimuksella järjestettävän kurssin vuorovastaaville kerran vuodessa, Fagerholm kertoo.

—  Meidän ihan ensimmäinen itse järjestetty koulutus oli myös hyvä, mutta siitä tuntui puuttuvan jotain. Optiman kanssa olemme saaneet mukaan tutkintorakenteen ja mahdollisuuden todistukseen. Kun kouluttautumisesta saa virallisen paperin, niin se tuntuu arvokkaammalta ja on siten henkilökunnalle parempi kokonaisuus. Optiman kanssa on ollut erittäin hyvät kokemukset ja aiomme jatkaa yhteistyötä, Fagerholm kehuu.

Pidempien oppisopimuskoulutusten lisäksi Friends & Brgrs on mahdollistanut työelämässä oppimista koulutussopimuksilla parillekymmenelle nuorelle, jotka tulevat esimerkiksi kokkiopintojen aikana “fast food” -jaksolle.

—  Kokkiopiskelijat ovat olleet yllättyneitä ja tyytyväisiä siihen, kuinka paljon meillä saa itse tehdä ruokaa alusta saakka. Me mm. leivomme hampurilaisten sämpylät itse, teemme majoneesit alusta asti ja jauhamme lihat pihveihin, Fagerholm luettelee.

Tutkinnon hankkiminen työn ohessa on hieno mahdollisuus

Ravintola-alalla henkilökunnan vaihtuvuus on verrattain melko suurta. Friends & Brgrs haluaa näyttää kouluttautumismahdollisuuksilla, että heitä voi harkita uravaihtoehtona.

—  Me haluamme näyttää, että meillä voi kehittyä ja edetä. Meille on valtava hyöty siitä, että henkilöstömme kehittyy ja oppii uutta. Tällöin he pystyvät tekemään työnsä entistä paremmin. Lisäksi joillekin kouluttautuminen meidän kautta on kosketus opiskeluun pitkän tauon jälkeen ja siten hieno mahdollisuus saada lisää koulutusta ja jopa ravintola-alan tutkinto.

Isak Fagerholm kokee yhteistyön Optiman kanssa niin laadukkaaksi, että suosittelee muillekin työnantajille tutustumista ammatillisen koulutuksen yhteistyömahdollisuuksiin.

—  Suosittelen lämpimästi tutustumaan vaihtoehtoihin ja erityisesti panostamaan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen ja kouluttamiseen. Kumppanin kanssa kouluttaminen on edullisempaa kuin tehdä kaikki itse ja se on antanut meille mahdollisuuden satsata näihin koulutuksiin kunnolla.

—  Meillähän on kaikki henkilökunta omaa, kun emme ole franchise-yritys emmekä käytä vuokratyövoimaa. Kaikki olemme samassa yrityksessä töissä. Siksi me tunnemme kaikki meidän työntekijät ja haluamme panostaa heihin. Tämä on ollut meille erittäin tärkeä asia. Haluamme antaa mahdollisuuden kasvaa meidän kanssa, Fagerholm painottaa.

Friends & Brgrs avaa seuraavan ravintolansa helmikuussa Turkuun. On mielenkiintoista nähdä, mihin saakka tämän tarinan siivet kantavat.

 

Haluatko tarinasi Uranuurtajat.fi -sivustolle?

Jos tämä Uranuurtaja-esittely innosti ja tunnistat organisaatiosi kuuluvan samaan porukkaan, voit ilmoittaa teidän mukaan Uranuurtajiin jutun alta löytyvällä lomakkeella. Voit myös ilmoittaa meille jonkun tuntemasi henkilön tai työnantajan, joka tekee mielestäsi uraauurtavaa yhteistyötä ammatillisen oppilaitoksen kanssa.

Lue myös muut Uranuurtaja-tarinat

« Takaisin
Takaisin ylös