« Takaisin

Uranuurtaja-tarina

JK-Ohjelmat

Jorma Ketola

YRITTÄJÄN TOIVE: Suomalainen ammattitaito maineensa veroiseksi

Tässä juttusarjassa esitellään työnantajia ja yrittäjiä, jotka ovat hyötyneet pitkäjänteisestä koulutusyhteistyöstä ammatillisen oppilaitoksen kanssa. Yhteistyön muotoja hyödynnetään mm. rekrytointiin ja henkilöstön kouluttamiseen, esimerkiksi koulutus- ja oppisopimuksilla. Koulutuskumppanin kanssa on helpompi ylläpitää jatkuvaa osaamisen kehittämistä yrityksen kasvaessa

Yrittäjä Jorma Ketola on pyrkinyt vaikuttamaan monella tapaa suomalaisen ammatillisen koulutuksen laatuun. Onnistumisen kokemukset — muutkin kuin omat  — ajavat Ketolaa eteenpäin.

—  Kaikki järjestyy, mikä yhdessä sovitaan, toteaa oululainen yrittäjä Jorma Ketola.

JK-Ohjelmat-yrityksen toimitusjohtaja on tehnyt yhteistyötä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa vuosikymmeniä. Kokemusta yrittäjänäkin on kertynyt yli 40 vuotta.

Jorma Ketola Brysselissä.

 

Ketolalla itsellään on ammatillinen koulutus ja hän haluaa olla nostamassa suomalaista ammattitaitoa arvoiselleen paikalle. Ketola on osallistunut ammatillisen koulutuksen kehittämiseen aina tilaisuuden tullen. Ketola on ollut mukana Mentoripankin ja Yrityskummien lisäksi Taitaja-kilpailun (ammattiosaamisen suomenmestaruus) tuomarina, ammatillisten tutkintojen suorittajien työpaikkaohjaajana sekä erilaisissa kehittämishankkeissa.

Liikevaihdoin kymmenkertaistuminen mentorin avulla

Vaikka Ketola on tottunut tekemään töitä itselleen, hän on käyttänyt runsaasti aikaa myös muiden yritystoiminnan tukemiseen ja kasvun edistämiseen. Onnistumisen kokemukset – muutkin kuin omat – ajavat Ketolaa eteenpäin. Hän on muun muassa toiminut mentorina monelle yrittäjän ammattitutkintoa suorittavalle. Ketola on nähnyt läheltä, kuinka pienten yritysten liikevaihdot ovat moninkertaistuneet ja kerran jopa kymmenkertaistuneet kun yrittäjä sai koulutusta, henkilökohtaista sparrausta ja tukea. Mentorina toimimisesta hyötyy myös Ketolan kaltainen kokenut yrittäjä.

— Siinä näkee erilaisia liiketoimintamalleja ja -tapoja ja saa itsekin arvokasta tietoa.

Ketola on kehittäjätyyppiä. Hän on tarvittaessa mukautunut markkinaan ja vaihtanut toimialaa ajan niin vaatiessa. Nykyinen yritys oli aiemmin erikoistunut kirjanpitoon ja taloushallintoon, nyt JK-Ohjelmat toimittaa muun muassa laatujärjestelmiä.

Ketolan yritykset ovat houkutelleet motivoituneita työntekijöitä kaukaakin, jopa 150 kilometrin päästä.

—  Eräs tuli Taivalkoskelta asti kysymään, olisiko töitä, kertoo Ketola.

Ketolaa miellyttää yritteliäisyys ja omatoimisuus. Kandidaatille järjestyi töitä.

(Oppisopimus)koulutus on sijoitus

Ketola on ohjannut yrityksissään myös oppisopimusopiskelijoita. Oppisopimuskoulutukselle ei ollut este, että Oulusta tai edes läheltä sitä, ei löytynyt tutkintoon kuuluvia teoriaopintoja. Opiskelija suoritti lopulta teoriat Helsingissä ja sai tutkintonsa valmiiksi.

Ketolan mielestä motivoituneen työvoiman kouluttaminen ja siten osaamisen tason nostaminen on kuin sijoittamista.

— Se kuka parhaiten osaa, tuottaa eniten, hän sanoo

Ketola on melkein aina töissä tai kiinni kehitysprojekteissaan, mutta aikaa löytyy silti myös kuudelle lapsenlapselle, omakotitalon hoitamiselle sekä toisinaan myös rakkaalle pienoisrautatieharrastukselle.

—  Rakennan malleja kuin kerkeän, hän sanoo tyytyväisenä.

Haluatko tarinasi Uranuurtajat.fi -sivustolle?

Jos tämä Uranuurtaja-esittely innosti ja tunnistat organisaatiosi kuuluvan samaan porukkaan, voit ilmoittaa teidän mukaan Uranuurtajiin jutun alta löytyvällä lomakkeella. Voit myös ilmoittaa meille jonkun tuntemasi henkilön tai työnantajan, joka tekee mielestäsi uraauurtavaa yhteistyötä ammatillisen oppilaitoksen kanssa.

Suositellut Uranuurtaja-tarinat

« Takaisin
Takaisin ylös