« Takaisin

Uranuurtaja-tarina

K-Supermarket Ateria

Petri Kumpulainen

”Työelämässä oppimisen jälkeen moni työllistyy vakituisesti”

 

Tässä juttusarjassa esitellään työnantajia ja yrittäjiä, jotka ovat hyötyneet pitkäjänteisestä koulutusyhteistyöstä ammatillisen oppilaitoksen kanssa. Yhteistyön muotoja hyödynnetään mm. rekrytointiin ja henkilöstön kouluttamiseen, esimerkiksi koulutus- ja oppisopimuksilla. Koulutuskumppanin kanssa on helpompi ylläpitää henkilöstön osaamisen jatkuvaa kehittämistä.

K-Supermarket Ateria sijaitsee Kiimingissä, Oulusta reilut 20 kilometriä koilliseen. Aterian kauppias Petri Kumpulainen on pitkän linjan ammattilainen; hän on tehnyt kauppiasuraa yli kaksikymmentä vuotta. Nykyinen Ateria on ollut hänellä johdettavana yli 18 vuotta. Kumpulainen on tehnyt pitkään yhteistyötä Oulun seudun ammattiopiston (Osao) kanssa. Hän työllistää mielellään nuoria ja suhtautuu suopeasti oppisopimuspaikkaa kysyviin opiskelijoihin.

Kauppias Petri Kumpulainen – Kuva: Pekka Peura

—  Monesti nuoret tulevat itse kysymään mahdollisuutta tehdä työelämässä oppimista meillä. Tämän jälkeen otamme yhteyttä Osao:n työelämäpalveluihin, sovimme asiat ja teemme oppisopimuksen. Joskus meillä on ollut henkilöstön puolesta täysmiehitys, mutta aina on otettu opiskelija töihin, jos siihen on vähänkään ollut mahdollisuutta, Kumpulainen kertoo.

 

Kauppias kokee oppisopimuksen hyvänä tapana tehdä yhteistyötä ammattiopiston kanssa.

—  Olen kokenut oppisopimukset siinä mielessä hyvinä, että ne kestävät pidempään. Siinä ehtii tottua talon tavoille ja oppia, miten kaupassa tehdään töitä. Meillä on ollut tuossa matkan varrella useitakin oppisopimusopiskelijoita, joista osa on jäänyt meille ihan vakituisesti töihin valmistumisen jälkeen.

Tällä hetkellä Ateriassa työskentelee neljä henkilöä, jotka ovat aloittaneet työuransa kaupassa oppisopimuksella. Nyt takana on jo useita työvuosia vakituisina työntekijöinä.

—  Lähtökohtaisesti ajattelen aina niin, että tarjoan hyvälle oppisopimusopiskelijalle työpaikkaa valmistumisen jälkeen, Kumpulainen vakuuttaa.

Monet Aterian henkilökunnasta ovat suorittaneet lisää uusia tutkintoja työn ohessa. Kauppias Kumpulaisen mukaan vaativammat kaupan ja lähijohtajan tehtävät edellyttävät jatko-opintoja merkonomin tutkinnon jälkeen.

—  Esimerkiksi meidän ruokamestari oli merkonomi aloittaessaan työt. Hän tuli mukaan jo kauppiasurani alkuvaihessa ensimmäiseen kauppaan eli on ollut kelkassa jo parikymmentä vuotta. Merkonomin tutkinto ei olisi riittänyt näihin vastuullisempiin tehtäviin, joten hän on kouluttautunut lisää tässä työskentelyn lomassa. Nyt ruokamestari pyörittää meillä lihapuolta yhdessä viime vuonna valmistuneen oppisopimusopiskelijan kanssa. Teimme hänen kanssaan työsopimuksen valmistumisen jälkeen.

Työelämässä oppiminen mahdollistaa opiskelijoiden taitojen karttumisen

K-Supermarketin ja ammattiopiston yhteistyömallissa selkeä roolijako on helpottanut kauppias Kumpulaisen työtä. Osao on järjestänyt tutkintoihin liittyvät lähipäivät ja tällöin kauppiaan vastuulle on jäänyt koulutuspäivien huomiointi työvuoroissa. Muutoin oppiminen tapahtuu työskennellessä kaupan normaaleissa arjen tehtävissä.

—  Meillä on mennyt hyvin kaikin puolin Osao:n kanssa. Lähipäivät ja työelämässä oppiminen ovat mielestäni hyviä tapoja kehittää osaamista, mutta toivoisin, ettei opiskelu siirtyisi liikaa verkkoympäristöihin. On hieman eri asia esimerkiksi kertoa ruudulla, miten kalan fileointi tehdään verrattuna siihen miten se onnistuu käytännössä. Käytännön osaamista pitää harjoitella, joten oppimisen on hyvä tapahtua töissä, Kumpulainen perustelee.

Oppilaitosyhteistyöstä on ollut selkeää rekrytointihyötyä kauppias Kumpulaiselle. Hän kokee saaneensa oppisopimusten kautta nuorta, aktiivista ja pätevää työvoimaa. Lisäksi vuosien aikana on tehty useita pysyviä rekrytointeja oppisopimusten jälkeen.

—  Meille tuleva oppisopimusopiskelija on keskimäärin nuori, 18-25-vuotias. He ovat yleensä motivoituneita työntekoon. Minusta tuntuu, että he kokevat työelämässä oppimisen positiivisena juttuna, Kumpulainen arvelee.

Ammattiopiston opettajat käyvät työpaikallakin

Aterialla on panostettu työpaikkaohjaajiin. Heiltä löytyy kolme koulutettua työpaikkaohjaajaa: tuore-, kassa- ja myymäläosastoilta. Ohjaajat käyvät aika ajoin työpaikkaohjaajien koulutuksessa, joista seuraava on tulossa jo helmikuussa. Kaupan omien työpaikkaohjaajien lisäksi opiskelijoiden osaamisen kehittymisestä vastaavat luonnollisesti Osaon opettajat. Kauppias Kumpulainen arvostaa opettajien kaupalle suunnattuja vierailuja.

—  Opettajat käyvät täällä työmaalla aina silloin tällöin katsastamassa miten opiskelijoilla menee. Silloin he yleensä käyvät myös työpaikkaohjaajan kanssa läpi, miten koulutus on edennyt ja samalla opettaja tiedustelee myös meiltä, että miten täällä päässä menee työt. Seuranta ja yhteistyö toimii silläkin tasolla, että kyllä opettajat jalkautuu ihan tänne kauppaankin. Oulun pään kanssa tämä on toiminut hyvin, ei neopiskelijoita pelkästään meidän vastuulle sysää.

Petri Kumpulaisella on selkeä viesti yrittäjille ja työnantajille, jotka eivät tee vielä  yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa.

—  Ota yhteyttä paikalliseen oppisopimustoimistoon, selvitä yhteyshenkilö ja kysele opiskelijoiden perään. Jos heillä ei ole suoraan tulijoita valmiina, niin voit pyytää ehdokkaita ja ilmoittaa vapaasta paikasta. Suosittelen ottamaan reippaasti yhteyttä, etenkin jos haluaa nuorta työvoimaa tai uusia työtehtäviä aukeaa. Ammatillisista kouluista löytyy hyviä tekijöitä!

 

Haluatko tarinasi Uranuurtajat.fi -sivustolle?

Jos tämä Uranuurtaja-esittely innosti ja tunnistat organisaatiosi kuuluvan samaan porukkaan, voit ilmoittaa teidän mukaan Uranuurtajiin jutun alta löytyvällä lomakkeella. Voit myös ilmoittaa meille jonkun tuntemasi henkilön tai työnantajan, joka tekee mielestäsi uraauurtavaa yhteistyötä ammatillisen oppilaitoksen kanssa.

Suositellut Uranuurtaja-tarinat

« Takaisin
Takaisin ylös