« Takaisin

Uranuurtaja-tarina

Kaks’ Kättä työpaja ry

Yrjö Uurtimo

Tässä juttusarjassa esitellään työnantajia ja yrittäjiä, jotka ovat hyötyneet pitkäjänteisestä koulutusyhteistyöstä ammatillisen oppilaitoksen kanssa. Yhteistyön muotoja hyödynnetään mm. rekrytointiin ja henkilöstön kouluttamiseen, esimerkiksi koulutus- ja oppisopimuksilla. Koulutuskumppanin kanssa on helpompi ylläpitää henkilöstön osaamisen jatkuvaa kehittämistä.

— Ammatillista koulutusta on kritisoitu ja se on näkynyt mediassa, mutta täällä asia ei näy, sanoo Yrjö Uurtimo, Kaks’ Kättä -työpajan toimitusjohtaja

Kaks’ Kättä on seinäjokelainen työpaja, joka edistää ihmisten pääsyä opintoihin ja työelämään. Valmentautujista yli 60 % aloittaa ammatilliset opinnot tai työllistyy valmennuksen jälkeen.

“Lyhyt” oppisopimus, mahdollisuus kokeilla uutta alaa

Uudistettu oppisopimus osoittautui Seinäjoella kultakimpaleeksi työpajalle sekä uudelle uralle aikoville.

— Uudessa oppisopimuksessa opiskelu on sitä, mitä se ihanteellisesti on, eli sitä mitä työmaalla tehdään, sanoo Uurtimo.

Vuoden 2018 alusta on ollut mahdollista solmia “lyhyitä” oppisopimuksia, eli yksittäisiä ammatillisen tutkinnon osia, joita tehdään työsuhteessa. Tutkinnon osia ovat suorittaneet etenkin ne, joilla on koulutus alalle, joka ei työllistä. He ovat päässeet oppisopimusopiskelun avulla kokeilemaan uutta alaa saaden samalla palkkaa. Tutkinnon osan suorittaminen, esimerkiksi Kaks’ Kättä – työpajan ylläpitämässä kahvilassa tai ravintolassa, on ollut monelle lähtölaukaus uudelle ammatille ja uralle.

Kaks’ Kättä pyörittää Opus-kahvilaa Seinäjoen Apila-pääkirjastossa.

 

Oppisopimusopiskelun suosio on kasvanut työpajan valmentautujien keskuudessa nopeasti uudistuksen myötä. Pajalla on tähän mennessä vuotta ollut saman verran oppisopimusopiskelijoita kuin viime vuonna yhteensä.

Uurtimon mukaan aktiivinen yhteistyö Sedun (Seinäjoen koulutuskuntayhtymä) kanssa on nostanut tutkinnon osien suorittamisen suosiota, mutta innostus leviää myös työpajan arjessa.

— Kun joku näkee, että toinen tekee, hän saattaa ajatella, että minäkin pystyisin tuohon, kuvailee Uurtimo.

Palvelumuotoilu osaksi arkea

Työpaja on hyödyntänyt palvelumuotoilun keinoja, joihin tutustui yhdessä Sedun kanssa.

— Jokaisessa vaiheessa pitää olla kiinnostunut asiakkaan kokemuksesta ja muotoilla palvelua sen mukaan, sanoo Uurtimo.

Kaks’ Kättä -työpaja hyödyntää asiakaskuuntelussa kehitysryhmiä, joissa otetaan käsittelyyn erilaisia teemoja ja kysytään niistä suoraan niiltä, joita ne eniten koskevat. Asiakkaat myös itse nostavat asioita esiin. Käsiteltävät asiat voivat olla hyvinkin konkreettisia. Esille on esimerkiksi noussut nettisivujen skaalautuminen ja toimivuus mobiilissa.

—Miten asiakas esimerkiksi saa sivuiltamme sellaisia asioita selville, jotka toivomme hänen löytävän helposti, kertoo Uurtimo.

Sen jälkeen asiat viedään henkilökunnan kanssa eteenpäin.

Kaks’ Kättä -työpajan lounaskahvila Sapuska sijaitsee Pohjan kaupunginosassa Seinäjoella.

 

Oppilaitosyhteistyö perustuu myös henkilökemiaan

Uurtimo muistelee, että Sedun kanssa on tehty yhteistyötä ainakin niin kauan, kun hän itse ollut Kaks’ Kättä -työpajassa mukana, eli noin viisi vuotta. Molemmille hyödyllinen yhteistyö perustuu hyviin henkilösuhteisiin ja -kemiaan, mutta myös molempien osapuolien aktiivisuuteen sekä aitoon kiinnostukseen toisen toimintaa kohtaan. Paja on lähtenyt moneen mukaan, mihin Sedusta on pyydetty. Esimerkiksi kaikki työpajan osastojen esimiehet ovat käyneet Sedun työpaikkaohjaajakoulutuksen.

—Olemme kehitysmyönteinen organisaatio, koitamme olla kaikenlaisessa mukana ja yritämme myös ennakoida, mihin suuntaan asiat etenevät, sanoo Uurtimo.

Uurtimoa itseään motivoi työssään asiakkaiden eteenpäin pääseminen.

—Se, että ihmiset kiinnittyvät vahvemmin elämään.

 

Haluatko tarinasi Uranuurtajat.fi -sivustolle?

Jos tämä Uranuurtaja-esittely innosti ja tunnistat organisaatiosi kuuluvan samaan porukkaan, voit ilmoittaa teidän mukaan Uranuurtajiin jutun alta löytyvällä lomakkeella. Voit myös ilmoittaa meille jonkun tuntemasi henkilön tai työnantajan, joka tekee mielestäsi uraauurtavaa yhteistyötä ammatillisen oppilaitoksen kanssa.

Suositellut Uranuurtaja-tarinat

« Takaisin
Takaisin ylös