« Takaisin

Uranuurtaja-tarina

Kokkolan kaupunki

Jutta Koivuniemi

Kunnatkin hyötyvät oppilaitosyhteistyöstä

Tässä juttusarjassa esitellään työnantajia ja yrittäjiä, jotka ovat hyötyneet pitkäjänteisestä koulutusyhteistyöstä ammatillisen oppilaitoksen kanssa. Yhteistyön muotoja hyödynnetään mm. rekrytointiin ja henkilöstön kouluttamiseen, esimerkiksi koulutus- ja oppisopimuksilla. Koulutuskumppanin kanssa on helpompi ylläpitää henkilöstön osaamisen jatkuvaa kehittämistä.

Kokkolan kaupungin puhtaus- ja ruokapalvelut ovat oiva esimerkki siitä, miten myös kunnalliset palvelut voivat tehdä aktiivista oppilaitosyhteistyötä ja hyötyä siitä myös itse suuresti. Tämän tarinan uranuurtaja, Jutta Koivuniemi haki Kokkolan kaupungin siivouspäällikön toimea vuonna 2015.  Kaupungin siivoustoimen ja ruokapalveluiden yhdistymisen jälkeen hän on toiminut puhtaus- ja ruokapalvelupäällikkönä vuodesta 2016 lähtien. Oppilaitosyhteistyö on Koivuniemen mielestä oiva keino kehittää niin julkisten toimijoiden kuin yritystenkin henkilöstön ammattitaitoa ja osaamista.

– Lisäksi kaupungille työelämässä oppimisen jaksoille tulevat opiskelijat tuovat mukanaan ihan erityistä, tuoretta tietoa ja taitoa! On erittäin suuri voimavara työnantajalle saada opiskelijoilta uusia näkökulmia ja ideoita, Koivuniemi kommentoi.

Puhtaus- ja ruokapalveluissa Kokkolan kaupungilla siivoustehtävissä toimivilta työntekijöitä edellytetään ammattitutkintoa, kun taas ruokapalveluiden perustehtävissä edellytetään usein alan perustutkintoa. Oppisopimuskoulutus tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden suorittaa perus- tai ammattitutkinto ja samalla oppia konkreettisesti tekemään työtä mahdollisessa tulevassa työpaikassaan. Tämä on Kokkolan kaupungillekin sopiva ratkaisu. Moni puhtausalan opiskelija päätyy kaupungille perustutkinnon jälkeen suorittamaan ammattitutkintoa oppisopimuksella ja saa sen jälkeen mahdollisuuden vakituiseen toimeen.

Kokkolan kaupunki, Kaupunkiympäristö, Puhtaus- ja ruokapalvelut

 

– Me saamme oppisopimuksen kautta uuden työntekijän, joka saa oppisopimusjaksolla opetella juuri meillä tarvittavia taitoja ja toisaalta samalla itselleen ammattitutkinnon, Koivuniemi summaa yhteen oppisopimuskoulutuksen hyötyjä niin työnantajan kuin opiskelijankin näkökulmasta.

Kokkolan kaupunki on ammatillisen koulutuksen uudistusten myötä juuri aloittanut omien vakituisten työntekijöidensä täydennyskoulutukset. Oppisopimuskoulutukseen oleellisesti kytkeytyvät työelämässä oppimisen jaksot vastaavat hyvin kaupungin tarpeeseen lisätä työntekijöiden monialaista ammatillista osaamista. Kaupungilla on myös paljon yhdistelmätyöntekijöitä, jotka tarvitsevat työssään kummankin ammattialan osaamista. Ammattitaidon vahvistaminen oppisopimuksen kautta sopii tässäkin osaamisen kehittämiseen erinomaisesti.

Kokkolan kaupungilla vakituisessa työsuhteessa olevan Miia Kannussaaren urapolku onkin hieno esimerkki siitä, kuinka sekä työnantaja että opiskelija voivat hyötyä oppilaitosyhteistyöstä valtavasti. Kannussaari on aloittanut työuransa kaupungilla suorittamalla sen palveluksessa laitoshuoltajan perustutkinnon harjoittelujaksot ja täydentänyt sitten ammattiosaamistaan opiskelemalla siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksen keinoin.

– Runsaiden harjoittelumahdollisuuksien ansiosta olen tehnyt päätöksen jatkaa tällä alalla. Kokkolan kaupunki on tarjonnut minulle mielekkään ja monipuolisen ympäristön tehdä tärkeää työtä, kuvailee Kannussaari urapolkunsa kulkua.

Kokkolan kaupungin puhtaus- ja ruokapalveluiden henkilöstö on päässyt kouluttautumaan aktiivisesti yhteistyön ansiosta. Oppilaitosyhteistyön aikana Koivuniemi on osallistunut aktiivisesti myös Parasta palvelua-kehittämistyöhön, jonka tavoitteena on ollut vastata ammatillisen koulutuksen uudistuksen luomiin mahdollisiin haasteisiin. Kehittämistyön tiimoilta idea oppilaitosyhteistyön tärkeydestä on kirkastunut entisestään.

– Oppilaitosyhteistyö on aivan elintärkeää oman henkilöstön osaamisen ajan tasalla pitämisen kannalta ja kaikkien tulisi kyllä ehdottomasti edes kokeilla sitä, Koivuniemi kannustaa niitä työnantajia, jotka eivät vielä ole lähteneet yhteistyöhön mukaan.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Koivuniemellä on muun muassa lisätä aktiivista yhteistyötä paikallisten oppilaitosten, kuten Keski-Pohjanmaan oppisopimuspalveluiden kanssa aina vain enemmän. Lisäksi kaupunki tekee koko ajan aktiivista työtä oppilaitosten kanssa myös rekrytointimielessä, jotta tuoreet ammattiosaajat saataisiin heti mukaan työelämään.

Lue myös muut Uranuurtaja-tarinat

« Takaisin
Takaisin ylös