« Takaisin

Uranuurtaja-tarina

Radisson Blu Marina Palace Hotel

Ulla Lähtevänoja

Hotellin hengetär &  VUOROVAIKUTUKSEN TAIKA

Tässä juttusarjassa esitellään työnantajia ja yrittäjiä, jotka ovat hyötyneet pitkäjänteisestä koulutusyhteistyöstä ammatillisen oppilaitoksen kanssa.
Yhteistyön muotoja hyödynnetään esimerkiksi mahdollistamalla ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille työelämässä oppimisen mahdollisuuksia harjoittelupaikkoja tarjoamalla sekä kehittämällä työelämässä oppimista yhdessä oppilaitosten edustajien kanssa.

—Pitää olla nöyrä, mutta ketään ei pidä nöyristellä, kuvailee Ulla Lähtevänoja hotellialalla työskentelyä.

Lähtevänoja on tehnyt hotellialalla jo pitkän uran, eikä loppua näy. Lähtevänoja työskentelee Radisson Blu Marina Palace -hotellissa Turun keskustassa, jossa hän ohjailee hotellin vastaanottoa ja on avuksi kerroshuollolle. Hän on hotellipäällikkönä jo viidettä kertaa. Esimieskokemusta on kertynyt Lähtevänojalle yli 30 vuotta. Hän on matkailualan konkari ja hotellien hengetär.

Jos haluat muutoksia, ole mukana tekemässä niitä

Lähtevänoja ollut kehittämässä uusia tutkinnon perusteita Opetushallituksen kanssa ja ollut aktiivisesti mukana matkailujärjestö- ja neuvottelukuntatyössä, yhteensä 15 vuotta eri ammatillisissa neuvottelukunnissa, tuomaroinut Taitaja-kilpailuja ja suorittanut myös näyttömestarin tutkinnon. Kun Lähtevänoja puhuu hotelli- ja matkailualasta sekä kouluttautumisen tärkeydestä, hän tietää mistä puhuu.

Lähtevänoja elää yhdessä tekemisestä ja kehittämisestä ja siten myös uuden ammatillisen koulutuksen tarjoama vuorovaikutteisuus saa kiitosta.

—Ennen meille tuli Opetushallituksesta määräyksiä, nyt on työelämätoimikunta.  Yhteistyö on vuorovaikutteista ja tuntuu, että tehdään yhdessä työtä.

Perehdytyksen tärkeys ja vuorovaikutteinen työkulttuuri

Lähtevänoja mielestä uuden työntekijän perehdytys on äärettömän tärkeää, ja kuvailee hyvää perehdytystä sydämen asiakseen. Hän pyrkii itse olemaan aina paikalla, kun uusi työtekijä aloittaa. Perehdytyksen apuna ovat hotelliketjun omat materiaalit, mutta myös Marina Palacen työntekijöiden luomat omat ohjeistukset työkortteineen ja turvakävelyineen. Lähtevänoja kuvailee materiaaleja osin yksinkertaisiksi rasti ruutuun -tyyppisiksi kokonaisuuksiksi. Materiaalien lisäksi perehdyttäjän tuki on tarpeen.

—Nuori voi säikähtää, sillä voi olla, että tarvitaan 32 eri salasanaa ohjelmiin, kertoo Lähtevänoja.

Nuori, uusi työntekijä tai ammattiin opiskeleva saa tuekseen koulutetun työpaikkaohjaajan, eli työntekijän, jolla on paikallisen koulutuksen järjestäjän työpaikkaohjaajakoulutus. Lähtevänojalle on tärkeää, että henkilökunnalla on mahdollisuus kehittyä. Työpaikkaohjaajakoulutus on yksi tapa varmistaa, että työelämässä oppiminen on helpompaa opiskelijalle sekä tämän ohjaajalle. Lähtevänoja haluaa, että työpaikkaohjauskoulutukseen ottavat osaa kaikki opiskelijoita ohjaavat Marina Palacen työntekijät.

Vuorovaikutus ja palaute = työkulttuuri,
jossa on hyvä olla

Lähtevänoja huolehtii, että työkulttuuri on vuorovaikutteinen ja että jokaisen päivän jälkeen opiskelijalta kysyttäisiin, mitä hän on tänään oppinut. Opiskelija saa rakentavaa palautetta ja kehuja onnistumista.  Tarvittaessa tartutaan ongelmakohtiin. Palaute kulkee kaikilta tasoilta ja eri suuntiin. Lähtevänoja saa itse palautetta työkavereilta, työelämältä ja johdolta.

Vuorovaikutteinen ja oppimiseen kannustava työympäristön Lähtevänojan ruokkima työkulttuuri miellyttää monia. Huima luku opiskelijoista haluaa jatkaa työskentelyä Marina Palacessa työelämässä oppimisen jälkeenkin. Lähtevänoja arvioi, että 99 prosenttia kaikista.

Lähtevänoja kannustaa nuoria tähtäämään korkealle ja tuomaan taitonsa esiin, vaikka kilpaillen. Huhtikuussa Marina Palacessa työskentelyn aloittaa Jaana Säkki, joka kilpailee Suomen WorldSkills-maajoukkueessa lajissa ”hotellin asiakaspalvelu”. WorldSkills on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten suuri ammattitaitokilpailu, joka käydään tänä vuonna Venäjällä elokuussa 2019. Lähtevänoja aikoo ohjata nuorta kilpailijaa myös henkilökohtaisesti.

Opettajat työpaikalle

Marina Palace tekee yhteistyötä monen koulutuksenjärjestäjän kanssa Varsinais-Suomen alueella. Turun ammatti-instituutin kanssa yhteistyö on jatkunut yli 20 vuotta.  Lisäksi opiskelijoita tulee mm. Rasekosta ja ruotsinkielisestä Noviasta. Yhteistyö on kehittynyt ja sujuvoitunut vuosien varrella, mutta kehitettävää on.

Lähtevänojan toivomuksena – kuten monen muunkin työnantajan – on, että opettajille järjestyisi lisää aikaa olla läsnä työpaikkojen arjessa yhdessä opiskelijoiden kanssa. Lähtevänoja näkee opettajien osallistumisen olevan tarpeellista myös opettajien itsensä, ei pelkästään opiskelijoiden ja työnantajien kannalta.

—Kun tekee monta vuotta samaa, pitää uudistua, hän sanoo.

Lähtevänoja on ollut pitkän uransa aikana avaamassa ja sulkemassa hotelleita. Hän on nähnyt digitaalisuuden vahvistumisen ja sosiaalisen median tulon alalleen.  Jotkut asiat eivät muutu.

—Ihmiset haluavat edelleen tavata face-to-face. On oltava läsnä asiakkaalle ja alaisille. Jokaiselle meistä on tärkeää olla merkityksellinen.

Haluatko tarinasi Uranuurtajat.fi -sivustolle?

Jos tämä Uranuurtaja-esittely innosti ja tunnistat organisaatiosi kuuluvan samaan porukkaan, voit ilmoittaa teidän mukaan Uranuurtajiin jutun alta löytyvällä lomakkeella. Voit myös ilmoittaa meille jonkun tuntemasi henkilön tai työnantajan, joka tekee mielestäsi uraauurtavaa yhteistyötä ammatillisen oppilaitoksen kanssa.

Lue myös muut Uranuurtaja-tarinat

« Takaisin
Takaisin ylös