« Takaisin

Uranuurtaja-tarina

Ravintolamestarit Oy

Eeva Mertanen

Ylivertainen asiakaskokemus vaatii oppivan organisaation

Ravintola-alalla eletään kiinnostavia aikoja. Ihmisten ruokailutottumukset ja vaatimukset ovat muuttumassa. Ulkona syödään arki-iltaisinkin ja moni on entistä kiinnostuneempia kotona kokkaamisesta, sosiologisesta ja ekologisesta vastuusta ruoan ympärillä, ruoan laadusta, sen alkuperästä, sekä lihattomista ja alkoholittomista vaihtoehdoista, kertoo ravintola-alalla jo vuodesta 2004 toiminut Ravintolamestarit Oy:n toimitusjohtaja Eeva Mertanen.

Mertanen on yhä innoissaan ravintola-alasta, eikä ole sillä sattumalta. Jo neljävuotiaana hän pyysi joululahjaksi omaa ravintolaa. Yrittäjähenkinen nainen toteuttaa nyt unelmiaan Ravintolamestarit Oy:ssä, joka työllistää yli 50 henkilöä Kuopion alueella.

Mertanen haluaa, että Ravintolamestarit Oy tarjoaa ylivertaisia kokemuksia: Kuopion alueen parasta ruokaa sekä elämyksiä. Isä Camillo ja ravintola Musta Lammas ovat kenties Ravintolamestarit Oy:n tunnetuimmat liiketoimintayksiköt. Kaikki ravintolat toimivat historiallisissa tiloissa.

– Haluamme pitää vanhaa Kuopiota elossa, kertoo Mertanen.

Työelämässä oppiminen varma tie alalle

Mertasen mukaansa hieman ennen 2000-lukua perustettu kuopiolainen yritys on oppiva organisaatio, jossa suhtaudutaan erittäin positiivisesti henkilökunnan kouluttamiseen, sen ajoittaisesta vaativuudesta huolimatta. Opiskelijat ovat luonnollinen osa Ravintolamestarit Oy:n toimintaa, kertoo Mertanen. Ammatti- ja ammattikorkeakouluopiskelijat ovat näkyvä osa ravintoloiden toimintaan.

– Vaatetuspuolen opiskelijat ovat tehneet työvaatteet ja muotoilupuolen opiskelijat leipäkorit, kertoo Mertanen. .

Ravintolamestarit Oy:n työntekijöiden joukossa on jatkuvasti niitä, jotka opiskelevat ammatillista tutkintoa tai sen osia joko koulutus- tai oppisopimuksella.

-Yritykset ovat lähteneet rohkeammin tekemään näitä lyhyitä oppisopimuksia, kertoo Mertanen.

Kilpailua tekijöistä

Kuopiossa on paljon ravintoloita ja työntekijöistä käydään myös kilpailua. Mertasen mukaan nykyisistä työntekijöistä huolehtiminen on paras keino uusien työtekijöiden löytämiseen.

Haasteita työntekijöiden löytämiseen tuo myös se, että vapaa-aikaa arvostetaan enemmän kuin aiemmin. Alalle tyypilliset ilta- ja viikonloppuvuorot muodostuvat osalle kynnyskysymykseksi.

– Enää työntekijöitä ei olekaan joka oksalla, toteaa Mertanen.

Mertasen mukaan monet lähtevät Kuopiosta Etelä-Suomeen tai maailmalle. On olennaista löytää juuri sopivat työntekijät, joille Ravintolamestarit Oy on juuri oikea työpaikka. Tässä tarvitaan Mertasen mielestä koulutuksen järjestäjien tukea, jota löydetään mahdollisimman hyvä ”match”.

Suurin osa Ravintolamestarit Oy:n 50 työntekijästä on ensin ollut työelämässä oppimassa, jonka jälkeen saanut vakituisen työpaikan. Mertanen aloitti itse aikanaan Isä Camillon esmiesharjoittelijana, joten hän tietää tarkalleen, kuinka alla voi edetä ja kuinka monipuolisia tehtäviä sillä voi tehdä. Mertasen mukaan työelämässä oppiminen onkin paras tapa päästä alalle.

Opoille tuorein tieto suoraan yrittäjiltä

Mertanen on ollut itse aktiivinen oppilaitosten suuntaan. Hän on ollut rakentamassa opintosuunnitelmia ja kertomassa säännöllisesti alansa tuoreimmat kuulumiset esimerkiksi oppilaitosten opinto-ohjaajille.
Mertanen toivoo, että oppilaitokset ottavat yritykset entistä tiiviimmin mukaan kehitystyöhön. Mertanen visioi workshopeja, jossa yhdessä koulutuksen järjestäjien kanssa ennakoitaisiin alan tulevaisuutta.

– Yhteistyön kannalta on tärkeää, että koulutuksen järjestäjät tuntevat alueensa yritykset ja yrittäjät ja kysyvät heidän mielipidettään, sanoo Mertanen.

Lue myös muut Uranuurtaja-tarinat

« Takaisin
Takaisin ylös