« Takaisin

Uranuurtaja-tarina

Riveria

Pekka Junninen

Kesätöitä jo ennen opiskelun alkua

Tässä juttusarjassa esitellään työnantajia, yrittäjiä sekä oppilaitosten edustajia, jotka ovat tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä keskenään. Yhteistyön muotoja hyödynnetään esimerkiksi mahdollistamalla opiskelijoille harjoittelupaikkoja sekä kehittämällä työelämässä oppimista.

Pekka Junninen on työskennellyt Riveriassa eli Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä viidentoista vuoden ajan niin opettajan kuin esimiehenkin tehtävissä. Nykyään hän toimii Riverian kone-, metalli- ja muovialan koulutuspäällikkönä ja on tämän tarinan uranuurtaja.

Teollisuuden ala on vaiettu timantti

Teollisuuden alan työt tarjoavat loputtomasti uusia mahdollisuuksia ja oppimisen paikkoja. Alalta löytyy hyvin moninaisia ja monialaisia työtehtäviä.

– Harva tietää, mitä levyseppähitsaaja tekee, ja siksi siitä ammatista on vaikea haaveilla, Junninen kuvailee.

Monipuoliset, vaihtelevat työtehtävät ovat nykypäivän trendi ja teollisuuden alan kasvaessa työntekijöitä tarvitaan aina vain enemmän. Tietoisuutta on jaettu esimerkiksi markkinointitapahtumien, kuten työelämäpäivien ja peruskouluvierailuiden muodossa. Haasteeseen vastattiin myös oppilaitosyhteistyön keinoin, kun Junninen sai houkuteltua työelämän täysin uudella tavalla mukaan opiskelijoiden kanssa työskentelyyn.

Kuva: Paula Hulkkonen

Kesätyöt tarjoavat kosketuksen käytäntöön

Riveria teki yhdessä usean teollisuusalan yrityksen kanssa kampanjan, joissa kaikille kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon hakeville opiskelijoille mahdollistettiin alan kesätyöpaikka. Kaiken kaikkiaan kampanja työllisti tutkintoon hakevia opiskelijoita noin 35 eri kesätyöpaikan verran. Mukana oli Pohjois-Karjalassa toimivia teollisuusalan yrityksiä, kuten Abloy, Mantsinen, Outotec Turula ja John Deere. Riverian markkinointiosasto hoiti työpaikkojen rekrytoinnin.

– Näin opiskelijat saivat jo hakiessaan hieman syvemmän käsityksen siitä, millaista työ käytännössä on. Kampanjan toivottiin myös aktivoivan nuoria kesätyön hakuun sekä korostavan opiskelun aikaisen työkokemuksen merkitystä heidän uralleen, Junninen kertoo.

Kampanjaa on tarkoitus jatkaa myös tulevana vuonna ja kehittää toimintaa edelleen. Junninen toivoo yrityksiltä entistä aktiivisempaa osallistumista ja toiminnan kehittämistä yhdessä.

– Tämä on mahdollisuutemme näyttää, että nykyään teollisuuden alalla on oikeasti todella siistejä työpaikkoja, joissa asiat hoidetaan kunnolla. Työpaikat ovat muuttuneet digitalisaation johdosta kovasti, eikä muutosta voi nähdä muuten kuin käytännössä, Junninen summaa.

Kuva: Karoliina Kolehmainen


Millaista asiakassuhteen ylläpito on parhaimmillaan?

Asiakkuuden hoito ja ylläpito ovat oppilaitoksen ja työpaikan yhteistyötä opiskelun aikana ja myös valmistumisen jälkeen. Asiakassuhteen ylläpito on parhaimmillaan pitkäjänteistä, vuorovaikutteista ja oikea-aikaista. Oppilaitoksesta lähestytään työpaikkaa muissakin asioissa kun vain työssäoppimispaikkaa haettaessa. 

Oppilaitoksen edustajilta odotetaan aktiivista ja selkokielistä viestintää ja yhteydenpitoa sekä työnantajan edustajiin että työpaikkaohjaajiin. Yhteistyön ja kumppanuuden ylläpidon tulisi jakaantua kaikille oppilaitoksen asiakasrajapinnassa toimiville: opettajille, esimiehille ja johdolle oman työroolin mukaan. Yhteistyötä ja sen muotoja suunnitellaan ja kehitetään yhdessä työelämän kanssa.

Tutki kriittisiä pisteitä ja paranna oppilaitoksesi palvelua

Iso joukko ammatillisen koulutuksen järjestäjiä ja työelämän edustajia ympäri Suomen on tunnistanut yhdessä Parasta Palvelua -kehittämisohjelman kanssa työelämässä oppimisen ”kriittiset pisteet”. Kriittiset pisteet ovat kehittämisen kohteita ja näkemyksiä työelämän ja opiskelijan paremmasta palvelusta. Ne muodostavat oppilaitoksen työelämän palveluprosessin.

Lue lisää asiakassuhteen ylläpidosta ja palvelun parantamisesta Hyvän palvelun oppaasta >> 

Lue myös muut Uranuurtaja-tarinat

Uranuurtajaksi?

Ilmoittaudu tai ilmianna uraauurtava työnantaja, yrittäjä tai opettaja, jonka tarina ansaitsee tulla kerrotuksi!

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

« Takaisin
Takaisin ylös