« Takaisin

Uranuurtaja-tarina

Upitrek Oy

Urpo Heikkinen

Työelämässä oppimista tarvitaan uran rakentamisessa opintojen alusta alkaen

Tässä juttusarjassa esitellään työnantajia ja yrittäjiä, jotka ovat hyötyneet pitkäjänteisestä koulutusyhteistyöstä ammatillisen oppilaitoksen kanssa. Yhteistyön muotoja hyödynnetään mm. rekrytointiin ja henkilöstön kouluttamiseen, esimerkiksi koulutus- ja oppisopimuksilla. Koulutuskumppanin kanssa on helpompi ylläpitää henkilöstön osaamisen jatkuvaa kehittämistä.

-Suomen talvessa on sellaista eksotiikkaa, mitä on helppo myydä ulkomaille, luontomatkailuyritys Upitrekin perustaja Urpo Heikkinen kertoo 19 vuoden yrittäjäkokemuksellaan.

Upitrek tarjoaa viikon mittaisia vaelluksia Kainuussa ja Pohjois-Suomessa, ja erityisen paljon asiakkaita tulee kokemaan pohjoisen luontoa talvisesonkeina Keski-Euroopasta. Upitrek työllistää vakituisesti kaksi henkilöä, Heikkisen ja hänen vaimonsa. Heikkinen ottaa mielellään opiskelijoita vaelluksille mukaan oppimaan.

-Koska emme pysty palkkaamaan ketään ympärivuotiseksi työntekijäksi, niin tarvitsemme reserviä, mistä kysyä apua sesonkeihin. Aina parempi, jos pystymme ottamaan jonkun, joka on ollut meillä työelämässä oppimassa, sillä hänellä on sitten käsitys, mitä työ on, Heikkinen kuvaa opiskelijoiden jatkotyöllistymistä Upitrekillä.

Opiskelijat toimivat kakkosoppaina

Upitrekin tarina alkaa vuodesta 2000, jolloin Heikkinen oli ehtinyt vuoden verran eräoppaaksi valmistumisensa jälkeen pyöritellä ajatusta omasta yrityksestä. Heikkinen valmistui Kurun metsäoppilaitoksesta, josta nykyäänkin tulee Upitrekille työelämässä oppimaan eniten ammatillisen koulutuksen eräopasopiskelijoita.

Upitrek tekee yhteistyötä ravintoloiden ja majoituspalveluja tarjoavien yritysten kanssa, ja ruoka- ja majoitusetu kuuluu myös opiskelijoille, jotka ovat työelämässä oppimassa yrityksessä. Vaelluksilla ja luontoretkillä yksi opas on aina vastuussa ryhmästä ja hän on ryhmän mukana koko viikon ajan. Opiskelija toimii kakkosoppaana ja saa näin hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea vaellukset ja luontoretket pitävät sisällään. Samalla opiskelija oppii tuntemaan ihmisiä ja aluetta.

-Kyllä opiskelijoista on apua, he ovat sellainen “lisäkäsipari”. Viikon aikana opimme tuntemaan puolin ja toisin, ja opiskelija näkee monesti sellaista, mitä ei itse huomaa. Saatan saada oikein hyviä kehittämisehdotuksia opiskelijoilta, Heikkinen kehuu. Asiakkaatkin pitävät innokkaista opiskelijoista ja kannustavat heitä urallaan eteenpäin.

Eräoppaiden työllisyystilanne on hyvä

Heikkisen mukaan matkailualalla on kysyntää eräoppaista yhä enenevissä määrin. Upitrekille se saattaa tietää sitä, että jatkossa on entistä tärkeämpää saada opiskelijoita oppiin ja hyvän kokemuksen jälkeen töihin. Asiakkaan näkökulmasta Upitrekin valttikortti on asiakaspalveluun panostaminen. Asiakkaille halutaan luoda elämys, jota on helppo suositella eteenpäin.

-Opiskelijalta odotamme hyvää kielitaitoa ja sitä, että hän tulee ihmisten kanssa toimeen. Erätaitoja ja luonnon tuntemusta oppii kokemuksen karttuessa. Asiakkaat arvostavat, että opas tekee työtä itselleen luontevimmalla tavalla, mikä tarkoittaa, että ylisosiaalinen tai kielinero ei tarvitse olla. Se on rikkaus, että olemme kaikki erilaisia, Heikkinen miettii oppaan ominaisuuksia.

Oppilaitosyhteistyötä pohdiskelevalle yrittäjälle Heikkinen lähettää kannustavia terveisiä.

-Kyllä kannattaa lähteä rohkeasti mukaan. Olemme Upitrekillä saaneet paljon positiivisia kokemuksia. On mukava nähdä, kun opiskelijat pääsevät urallaan eteenpäin. Ja se pitää muistaa, että emme saa pitkän linjan ammattilaisia millään alalle, jos emme tarjoa mahdollisuutta oppia työelämässä heti uran alusta alkaen, Heikkinen huomauttaa.

Lue myös muut Uranuurtaja-tarinat

« Takaisin
Takaisin ylös